Posted by: redactieb9 | May 20, 2013

Karin vroeg om een verhaaltje, Astrid bedacht Pippi

Ze is de Annie MG Schmidt van Scandinavië, maar dan met een wereldwijd bereik. Meer dan veertig van haar verhalen werden verfilmd. En nu, elf jaar na haar dood, opnieuw. De Gebroeders Leeuwenhart, het avonturenverhaal over twee broers die hun land moeten redden, krijgt een peperdure verfilming. Het is tijd om ons te verdiepen in het leven van de beroemde schrijfster Astrid Lindgren.

door: Jasmijn Kwaks

1302091315000_Astrid_20Lindgren__3720066978x1200r (1)

Een paar jaar na de eeuwwisseling, op 14 november 1907, werd ze geboren. Astrid Lindgren groeide op als Astrid Anna Emilia Ericsson op het platteland van het Zweedse dorpje Nӓs, waar ze veel speelde, maar ook haar handen uit de mouwen stak. Een van de boerenknechten vertelde haar haar eerste sprookje. Ze beleefde met twee zusjes en haar broer, met wie ze de beste band had, een voorspoedige jeugd. Die beschreef ze later in een biografie, evenals het liefdevolle huwelijk van haar ouders Samuel August en Hanna. De gelukkige kindertijd is een van de elementen die in bijna al haar verhalen terugkeert. Maar dat er met je achttiende leeftijdsjaar officieel een einde komt aan je kinderjaren, is ook Astrid niet ontgaan. Ze raakte zwanger van haar opdrachtgever, de hoofdredacteur van de lokale krant Vimmerbytidningen, waar ze journaliste in opleiding was. Opstandig als ze was, besloot ze niet met hem te trouwen. Haar zoontje moest ondergebracht worden bij pleegouders, Astrid zelf vertrok naar Stockholm.

In de hoofdstad van Zweden volgde ze een opleiding om secretaresse te worden. De opleiding werd gevolgd door een kantoorbaan. Met de charmante kantoormanager Sture Lindgren kon ze haar liefde voor boeken en humor delen. Later zou hij haar man worden: In 1931 stapte ze met hem in huwelijksbootje. Zij nam zijn naam, hij nam haar kind. Want vanwege ziekte konden de pleegouders niet meer voor Astrids zoontje Lasse zorgen. En familie Lindgren kon dat wel. “Ze was niet de moeder die rustig toe zou kijken als haar kinderen in het park aan het spelen waren. Ze wilde meespelen, en ik vermoed dat ze daar net zoveel plezier in had als ik”, vertelt Lasse later over zijn moeder. Sture, Astrid en Lasse gingen in een tweekamerflat wonen. Astrid werd huisvrouw en toen dochter Karin in 1934 werd geboren, was het gezin compleet. “Er waren twee dingen die mijn moeder gelukkiger maakten dan andere dingen”, weet Karin Lindgren. “Haar familie en haar schrijfwerk”

Zo werd het wereldberoemde personage Pippi Langkous op een avond geboren, tijdens het instoppen van haar zieke dochtertje. Karin vroeg om een verhaaltje, Astrid bedacht de vrijgevochten Pippi. Drie jaar later schreef ze het verhaal op, als cadeau voor Karins tiende verjaardag. Haar schrijverscarrière ging van start: er verschenen twintig boeken, waaronder Feest in Villa Kakelbont en Op stap met Pippi, die over de hele wereld werden gelezen. In 1949 werden de verhalen van Pippi Langkous voor het eerst verfilmd, maar Lindgren was niet tevreden. De serie die vanaf 1967 werd opgenomen, en de films die daarna verschenen waren echter wel een succes.

Nog steeds worden Astrids boeken gelezen; in december 2012 stond de teller van het aantal wereldwijd verkochte exemplaren op 145 miljoen. Zittend op haar bed kon Lindgren in een razendsnel tempo schrijven. Naast kinderboeken schreef Lindgren ook voor volwassenen, liedteksten en scripts voor film en theater. Veertig films zijn gebaseerd op haar verhalen. En zelf bleef ze altijd nuchter. “Ze kon niet tegen mensen die arrogant of verwaand deden”, zegt de Noorse schrijfster Jo Tenfjord. Ze verwijst naar Lindgrens standaard antwoord op niet-essentiële vragen: “Wat kost een gemiddeld bruin paard?”

Niet alleen had Astrid een rijke fantasie en een talent voor schrijven, ook was ze politiek zeer betrokken. Ze nam vaak deel aan maatschappelijke debatten – als ze daar zelf al niet de oorzaak van was. Een betoog dat ze schreef voor het avondblad Expressen, leidde tot een belastingrel in Zweden. “Astrid Lindgren kon genieten van meningsverschillen”, verklaart Bo Strӧmstedt, Expressens hoofdredacteur. “Ze werd aangespoord door de positieve reacties die ze kreeg, en besefte dat ze een groot verschil kon maken. Dat deed ze dan ook door het schrijven van artikelen die tot nadenken stemden.” Ook haar boeken leidden vaak tot discussies.

Lindgren doneerde een groot deel van haar inkomsten aan goede doelen, waaronder aan schrijvers die vervolgd werden. Ze zette zich in voor het milieu, en zorgde voor nieuwe Zweedse wetten voor dierenbescherming en tegen kindermishandeling. Margareta Strömstedt schreef in de biografie over Astrid dat het haar kwelde dat ze er in de eerste jaren niet was voor haar zoon Lasse. Daarom heeft ze zich altijd nog het meest bekommerd om kinderrechten.

Op 28 januari 2002 overleed de schrijfster aan een virusinfectie. Op Internationale Vrouwendag werd ze begraven. Die dag werden de straten van Stockholm overspoeld door inwoners die stilstonden bij haar dood. Ze heeft niet alleen wereldberoemde verhalen nagelaten. Ook bibliotheken, prijzen, straten, kinderziekenhuizen, dagverblijven, pretparken, scholen en cultuurcentra zijn naar Astrid Lindgren vernoemd.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

Categories

%d bloggers like this: